In je hoofd of in je gevoel?

Als je net als ik, zo gevoelig bent voor alle prikkels en indrukken van buiten dan zoek je naar een manier om dat allemaal wat meer beheersbaar te houden.

​​Steeds maar weer overspoeld en vermoeid het hoofd moeten buigen geeft vanzelfsprekend een gevoel van verlies van controle.

​​Veel HSP’s gaan ‘in hun hoofd zitten’ zoals dat heet, waardoor het lijkt dat je alles veel meer onder controle hebt. Doe jij dat ook?

​​Het punt is echter dat je hiermee jezelf op slot zet. Jouw hoofd is helaas niet in staat om te voelen.

Omdat je als HSP (Hoog Sensitief Persoon) alles wat je meemaakt op een diep niveau verwerkt, en daar ook tijd voor nodig hebt, kan het heel goed zo zijn dat je overvoerd wordt in deze huidige drukke, snelle, verwachtings- en stressvolle maatschappij. Er is simpelweg te weinig tijd om alles te doorvoelen en te verwerken.

Vergelijk het met een film in ‘high definition’. Niet alleen licht en vormen, maar ook smaak, geuren of geluiden worden door jou extra scherp en intens waargenomen. Je kan je wel inbeelden dat je daar erg moe van wordt!

Tel daar nog eens het hoge streefniveau, het perfectionisme en de neiging om voor anderen te zorgen, of jezelf aan te passen aan anderen, bij op en voilà, daar heb je de perfecte aanleiding om in je hoofd te gaan zitten.

Wellicht heb je (nog) helemaal niet in de gaten dat je, door alles met jouw ratio te benaderen, veel spanning creëert in jouw lichaam. Als je dat maar lang genoeg volhoudt, dan trekt op een gegeven moment jouw lichaam aan de bel. Je lichaam geeft signalen af…..

– Vermoeidheid
– Prikkelbaar
– ​Innerlijke onrust
– Pijn in je nek en schouders
– Gejaagd voelen
– Verhoogde hartslag

Welke signalen geeft jouw lichaam je?

Veelal ben je als hooggevoelig mens de verbinding kwijt geraakt, zowel met jezelf als met anderen. Als gevolg daarvan voel je je somber en moe. En dat is weer een reden om liever in je hoofd te blijven en door te gaan met wat jij denkt dat er van je verwacht wordt. En je enorm druk te maken om wat anderen denken/vinden/zeggen. (edit: de online training die je dit leert is bijna gereed, joehoe).

Voor het nemen van “goede” beslissingen is het van belang om in contact te zijn met je gevoel, anders kan je je behoorlijk in de nesten werken met “verkeerde” keuzes. Nog los van het feit dat het dagenlang piekeren je super veel energie kost. En dan vervolgens nog niet tot de juiste keuze komen en je daar dan weer druk over maken…

​​De kunst is dat je leert om te gaan met onzekerheid, ofwel het niet-weten. En daarmee bedoel ik de onzekerheid die het gevolg is van even niet weten hoe iets moet of hoe je verder gaat.

​​Bij vrijwel alle hoogsensitieve mensen, zoals jij en ik, die vastlopen zit de oorzaak in het alsmaar doorgaan op wilskracht. En jeetje, die wilskracht is echt HUGE!

Daarmee kom je ​​totaal niet tegemoet aan wat jij als HSP-er nodig hebt, namelijk leven op een HSP-vriendelijke manier die bij jou past. Met rust en balans en gevoel. In verbinding met je hoofd EN je hart.

​​Eerlijk, werkelijk ontdekken waar het in jouw leven over gaat, dat gaat je niet lukken met je hoofd. Wanneer je leeft vanuit je hoofd, verzuip je in eindeloos ja-maren en bezien vanuit allerlei perspectieven. En daar word je behoorlijk gestrest van.

Ik heb het jarenlang geprobeerd, maar het heeft me niets opgeleverd​​. Mijn hoofd alleen heeft me echt niet de weg gewezen. Alleen dan een heleboel stress en eindeloze rijtjes met voor- en nadelen.

​​Hoe dan? 

​​Als er een ding is wat jou als hoogsensitief persoon helpt, dan is dat om de beweging te maken van je hoofd naar jouw lichaam, jouw gevoel en niet bang te zijn om alles wat jouw lichaam te zeggen heeft ook inderdaad te voelen.

Het heeft me zelf behoorlijk wat tijd gekost om meer bij mijn gevoel te komen en niet alles vanuit mijn hoofd te doen. En ik ben er nog steeds lerende in. Het is een groeiproces en dat kost gewoonweg tijd. Een belangrijke stap hierin is dat je bewust wordt dat je het doet, dat het zo bij jou werkt. Zelfcompassie en begrip hebben voor jezelf, dat helpt je hierin. Daarvoor is het nodig om jezelf te accepteren. Immers, door jezelf te accepteren ontstaat er ruimte voor verandering.

​​En nog veel belangrijker: naar je gevoel te luisteren en daarnaar te handelen!

Oefen deze week door 1x per dag eens letterlijk stil te staan en te voelen wat er in je lichaam gebeurt. Wat wil het je zeggen? ​​

P.S Wil je ook in contact komen met jouw gevoel en minder vanuit je hoofd leven? Minder piekeren en zo stress voorkomen? Neem dan contact met me op. Ik kan jou helpen aan handvatten. Een kennismakingsgesprek (30 min) is zonder kosten.

​​Heb je nog vragen? Kan ik nog iets voor jou betekenen? Laat het mij gerust weten.

Wist je al dat ik in deze gekke tijden mijn inzichten en tips voor een fijner leven deel op Facebook en Instagram?

Wil je deze inspiratie opdoen?
>> Volg mij dan hier op Facebook
>> Of volg mij hier op Instagram