Wat betekent het woord “moeten” voor jou?

Het woord “moeten” is momenteel een hot item. Ik zie het in mijn omgeving en ik merk het bij mezelf. Tegenwoordig moeten we enorm veel. Ga maar eens na: we moeten geld verdienen, we moeten presteren, we moeten sociaal zijn, we moeten overal rekening mee houden, we moeten goed ons best doen…..

Bij Marjolein

Het is niet alleen de druk vanuit de maatschappij die ervoor zorgt dat we veel moeten. Nee, meestal moet je veel van jezelf. (lees Ik moet afvallen, ik moet meer sporten, ik moet mijn btw aangifte doen, ik moet nu de was doen, ik moet…)

Wat moet jij??? 

 In principe is het feit dat je soms iets moet op zich helemaal niet verkeerd. Het gaat erom dat je tegenover al dat moeten dan rust, ontspanning en plezier zet. Dan blijft het in balans. Juist als je teveel moet, ontstaat er een disbalans. 

Immers moeten levert druk en dwang op. Het levert stress op, wat weer leidt tot allerlei lichamelijke en geestelijke klachten en uiteindelijk overspannenheid en burn-out. De verplichting die achter moeten schuilgaat kost echt bergen energie.

Moet jij ook zoveel van jezelf?

Ik herken dit nog wel hoor. Mijn ‘moet’ lijstje is op momenten NOG te lang. Ook al heb ik in de afgelopen jaren veel ‘moetjes’ om weten te zetten in ‘mogen’, oefening blijft aan de orde van de dag. Doordat ik zoveel moet, heb ik het gevoel veel tijd te kort te komen. En dat frustreert. En waarvoor? Omdat de omgeving dat van mij eist, dat ik al die ‘moetens’ op mijn schouders neem? Nee, dat heb ik echt geheel en al aan mijzelf te danken.

Ik hoor je nu al denken: ‘Ja maar, als ik dit niet doe dan…’

Herkenbaar?

Ook jij bent zelf verantwoordelijk voor al je ‘moetens’. Jij legt zelf die lat zo hoog. Jij bent degene die jezelf continu dwingt om je hele lijst af te werken.

En zal ik je eens iets verklappen?

Aan die lijst komt geen eind!!!!

Zodra het einde van de lijst in zicht komt, heeft je hoofd al lang weer tig nieuwe dingen bedacht om te doen. Allemaal ‘moetjes’.

Luister, het gaat er niet om dat je helemaal niets meer doet. Dat idee had ik zelf namelijk. In mijn ogen was het nogal zwart/wit. Of je doet helemaal niets, of je werkt heel hard en daartussen was niets. Meer en meer kom ik erachter dat dit niet zo is. Er is juist een gigantisch groot ‘grijs’ gebied. Ik zag het gewoon niet eerder. Maar die ontdekking levert zoveel ruimte op. Heerlijk!

Het gaat er dus om dat je niet zoveel ‘moeten’ meer hebt voor jezelf. Minder moeten geeft ruimte. Ruimte om bij jezelf naar binnen te gaan en te ontdekken waar jij blij van wordt. Ruimte geeft dus ook vrijheid!

Hoe ga je nu minder moeten? Een paar tips die jou kunnen helpen:

  1. Neem pen en papier en ga rustig 15 minuten zitten.

Schrijf dan alles op wat je van jezelf moet. En dan bedoel ik ook echt alles. Denk er niet bij na, gewoon zitten en schrijven.

2. Vervang het woord moeten door ‘willen’ of ‘mogen’.

Dit geeft direct een compleet ander gevoel. Willen en mogen zijn veel zachter en vriendelijker. Willen en mogen geeft energie. Het geeft ook meer keuzemogelijkheden.

3. Doe de dingen die je doet met aandacht en plezier.

Stel prioriteiten. Als jij met regelmaat teveel te doen hebt, dan heb je geen focus, geen concentratie en dus ook geen resultaat. Je weet dan eigenlijk niet helder wat je wilt. Op het moment dat je even stilstaat en je focust op slechts op 1 ding, weet wat je wil en ben je in staat om gerichter acties te ondernemen, waardoor het minder tijd en energie kost. 

“What screws us up the most in life is the picture in our head of how it’s supposed te be.”

Ik zeg niet dat het makkelijk is. Verre van. Als je al jaren in het ‘moeten’ regime leeft, dan valt het niet mee om hier vanaf te stappen. Wees daarom lief voor jezelf. Begin klein en ga gericht stap voor stap aan de slag. Gun jezelf de tijd om meer te willen en te mogen.

Uiteindelijk krijg je meer rust in je hoofd, een duidelijk beeld van wat je wel en niet wil. Je wordt je bewust van dingen waarvan je denkt dat je ze moet doen en welke gedachtes daaraan gekoppeld zitten. Er ontstaat nieuwe energie en overzicht, waardoor je makkelijker keuzes kunt maken.

Welke energie geeft het woord ‘moeten’? Hebben de tips geholpen? Ik ben reuze benieuwd. Tell me!