EMDR-therapie, wat is dat nu?

Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in jouw leven. Soms ben je heel bewust van een ingrijpende gebeurtenis die je hebt meegemaakt. Je bent bijvoorbeeld mishandeld, hebt een ongeluk of inbraak meegemaakt of je bent ontslagen. De ervaring staat op je netvlies gegrift. Gedachten eraan duiken op zonder dat je er controle op lijkt te hebben en vanzelfsprekend komen er ook emoties los. Niet bij iedereen lukt het deze ervaringen op eigen kracht te verwerken en ontstaan er psychische klachten.

De EMDR-methode
Eye Movement Desensitization and Reprocessing zorgt ervoor dat nare ervaringen, herinneringen en gevoelens verwerkt worden en geen invloed meer op je hebben. Het is dé nummer 1 behandeling die helpt bij de verwerking van trauma’s (PTSS). Het is een kortdurende therapievorm wanneer je last blijft houden van de gevolgen van een schokkende en/of angstwekkende ervaring, je te kampen hebt met (faal)angst/paniek, fobieën en burn-outklachten en/of bij problemen met je zelfvertrouwen of zelfbeeld en stress. De toepassing is wetenschappelijk onderzocht en vergeleken met andere vormen van traumaverwerking, de meest “zachte”vorm. Dit kan in relatief korte tijd, zonder uitgebreide gesprekken. Met deze wetenschappelijk bewezen therapie kunnen dus een groot aantal psychische problemen behandeld worden. EMDR is inzetbaar voor zowel volwassenen als kinderen.

Bij welke klachten?

Door stresshormonen die aangemaakt worden tijdens een nare gebeurtenis kan er een blokkade ontstaan in de hersenen tussen het korte en het lange termijn geheugen. Hierdoor is je brein niet in staat de nare herinneringen op een gezonde manier te verwerken en er betekening aan te ontlenen. De herinnering blijft in het kort termijn geheugen “hangen”. Onterecht blijf je hierdoor geloven dat er bijv. nog steeds gevaar dreigt of dat je blijvend schuldig, machteloos of waardeloos bent. Hierdoor ontstaan psychische en/of lichamelijke klachten.

Vaak gaat het om herinneringen aan de schokkende gebeurtenis die zich blijven opdringen, waaronder angstwekkende beelden (herbelevingen, flashbacks) en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties. Soms ben je je niet van deze ingrijpende gebeurtenis bewust maar ervaar je wel de symptomen. Je slaapt bijvoorbeeld slecht, voelt je vaak gestresst, hebt lichamelijke klachten of je hebt problemen binnen je relatie of op je werk. Bij bepaalde ‘triggers’, zoals een geluid, een bepaalde geur of iets anders dat doet denken aan de traumatische ervaring, ervaar je heftige emoties zoals angst, paniek, boosheid, verdriet. Een emotie die past bij de oorspronkelijke traumatische ervaring, maar niet bij de huidige situatie. Dus een onschuldig geluid kan bijvoorbeeld door het trauma angst veroorzaken.

Kortom, EMDR kun je inzetten wanneer je…

 • Weinig zelfvertrouwen hebt
 • Laag gevoel van eigenwaarde hebt
 • Hevige emoties en/of herinneringen je parten spelen
 • Verlies (scheiding, ernstige ziekte, overlijden) wil verwerken
 • Niet meer goed slaapt
 • Lichamelijke (pijn)klachten hebt, waarvoor geen medische oorzaak te vinden is en die met stress te maken hebben
 • Het je niet lukt om los te komen van slechte gewoontes (roken, snoepen, drinken)
 • Angst hebt voor kleine of drukke ruimtes, zoals bijvoorbeeld een lift
 • Spanning ervaart voor dieren, tandarts, vliegen, autorijden of vliegen

Hoe werkt Online EMDR?

De online EMDR behandeling wordt toegepast door middel van een vaststaand protocol. De procedure kent een aantal vaste stappen:

Stap 1: Ik vraag je vanuit het hier en nu aan de gebeurtenis terug te denken met daarbij alle bijbehorende beelden, gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties. Dit gebeurt om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen en om het verwerkingsproces op te starten.

Stap 2: Je denkt opnieuw aan de gebeurtenis, nu in combinatie met een afleidende taak.

Stap 3: Na elke set van afleiders (ong. 30 seconde) volgt een korte pauze waarin je vertelt wat er bij je opkomt of wat er veranderd in je gedachten of lichaam.

Stap 4: Met enige regelmaat wordt de spanning die het beeld oproept geëvalueerd. Als de spanning voldoende is gedaald wordt je aangezet negatieve, niet helpende gedachten over jezelf of over het trauma te veranderen in positieve helpende gedachten.

Stap 5: Er wordt nagegaan of je nog ergens spanning in je lichaam ervaart. Vervolgens wordt de behandeling positief afgesloten met positieve ervaringen.

De online behandeling werkt ongeveer hetzelfde als een normale sessie, alleen zit je hierbij vertrouwd in je eigen omgeving achter een scherm. Therapie online, internettherapie, is een behandelmethode waarbij het contact tussen jou en mij verloopt via Zoom en email.

Bekijk de EMDR filmpjes om te zien hoe een therapie sessie gaat.

Wat zijn de resultaten?

 • Je zit lekker in je vel, durft op jezelf te vertrouwen
 • Je hebt je emoties verwerkt en een plek gegeven
 • Je voelt je vrij en hebt geen angsten meer
 • Je slaapt goed en wordt uitgerust wakker
 • Stress omtrent je lichamelijke (pijn)klachten is verminderd en je pijn is verlicht of zelfs weg
 • Je bent niet meer verslaafd en voelt je bevrijd

EMDR zorgt er voor dat je rustiger aan een herinnering kunt terugdenken én dat je gevoel en je verstand als het ware weer meer met elkaar in evenwicht komen. Het fijne van EMDR is dat je redelijk snel resultaat bereikt zonder dat je jarenlang over de nare ervaring(en) hoeft te praten.

Zijn er ook nadelen? 
De effecten kunnen nog even doorwerken, wat goed is. Daarnaast kun je na de EMDR hoofdpijn en vermoeidheid kunnen ervaren. In sommige gevallen kan je ook het idee hebben dat je de regie kwijt bent als je er bijvoorbeeld nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen. Dit houdt meestal niet langer dan drie dagen aan, omdat er dan als het ware een nieuwe evenwicht is ontstaan. Het is aan te bevelen een dagboekje bij te houden en op te schrijven wat er naar boven komt. Deze dingen kunnen dan indien nodig in de volgende online sessie aan de orde komen.

Vergoeding?
Behandeling kan je in sommige gevallen achteraf declareren bij je zorgverzekeraar. Informeer daarvoor bij je eigen zorgverzekering naar de voorwaarden van je aanvullende verzekering. Loop je ook ergens mee rond en denk je dat een online EMDR behandeling je kan helpen? Neem dan contact op met me!