perfectionisme kind

Is mijn kind perfectionistisch?

Wil jouw kind graag alles goed doen? Baalt je kind ervan als het niet lukt en kan het zich daar moeilijk overheen zetten? Dan heb je een perfectionistisch kind in huis! Je kind legt de lat hoog en wil het altijd beter doen. Boosheid en vermoeidheid liggen op de loer als je kind té hoge eisen aan zichzelf gaat stellen. Lees wat perfectionisme is en hoe het ontstaat.

Jouw kind perfectionistisch?

Wanneer is het goed genoeg? Ben ik wel goed genoeg? Deze vragen stelt een perfectionistisch kind zichzelf vaak. Herken jij je de volgende kenmerken bij jouw kind?

 • Je kind stelt hoge eisen aan zichzelf; onrealistische doelen die het zichzelf en/of anderen oplegt.
 • Je kind is zelden tevreden over de dingen die het maakt of doet.
 • Je kind heeft een neiging tot faalangst wanneer het bepaalde taken uit moet voeren. Doe ik het wel goed?
 • Je kind heeft er moeite mee wanneer het constant op de vingers wordt gekeken.
 • Je kind ervaart stress; kan moeilijk ontspannen en genieten.
 • Je kind wil de controle behouden; alles zelf doen en kan moeilijk iets uit handen geven.

Alle kinderen vragen op z’n tijd om bevestiging van anderen. Het goed willen doen, daar is niets mis mee. Maar als je kind te veel van zichzelf eist en nooit tevreden is, kan het vast lopen. Streven naar perfectie kost je kind een hoop tijd en energie, en het bereikt eigenlijk nooit zijn doel. En terwijl je kind streeft naar perfectie heeft het een beeld in het hoofd van hoe het zóú moeten zijn. Wat er IS op dit moment, ziet je kind niet of waardeert je kind niet.

Onzekerheid en perfectionisme.

Kinderen ervaren steeds meer (prestatie)druk. Deze veeleisende maatschappij creëert kinderen die bang zijn om fouten te maken, om afgewezen te worden en de controle te verliezen.

Aan de basis van perfectionisme ligt vaak onzekerheid. Soms heeft perfectionisme met veiligheid te maken. Het voelt veilig als alles gaat zoals het zou moeten. Geordend, overzichtelijk, volgens de regels. Als het anders gaat wordt je kind onrustig. Dus wil je kind de touwtjes in handen hebben om te zorgen dat alles gaat zoals het moet.

Perfectionisme is in twee typen onder te verdelen.

 • Gezond perfectionisme: je kind verlangt veel van zichzelf, maar kan uiteindelijk wel tevreden zijn wanneer het een taak heeft afgerond. Gaat er onverhoopt toch iets fout dan leg het kind dit makkelijk naast zich neer.
 • Ongezond perfectionisme: het is nooit goed genoeg waardoor het kind vaak teleurgesteld is in zichzelf.

Verlangt jouw kind te veel van zichzelf dan kun je je voorstellen dat prikkelbaarheid en vermoeidheid op de loer liggen. Onrealistische doelen brengen spanningen met zich mee. Daarnaast is de kans op het behalen van deze hoge doelen erg klein, waardoor het zelfvertrouwen beschadigd raakt. Een gevolg hiervan kan zijn dat je kind goedkeuring van anderen nodig heeft om zichzelf gewaardeerd te voelen. Dit maakt je kind kwetsbaar en extreem gevoelig voor opmerkingen en kritiek van anderen. Om zichzelf hiertegen te beschermen, zal je kind juist nog harder gaan werken om alles perfect te doen. Perfectionisme is hierdoor een soort overlevingsstrategie geworden.

Wat is de positieve kant van perfectionisme?

Perfectionisme is helemaal niet verkeerd of iets wat je kind per se moet afleren. Het kan je kind alleen wel in de weg zitten, ook al heeft je kind dat op het moment zelf misschien niet door. Perfectionisme kan in de basis een hele mooie eigenschap zijn: je kind doet zijn best en zet zich zo goed mogelijk in. Dat betekent:

 • Dat je kind over doorzettingsvermogen beschikt, hierdoor zal je kind niet snel opgeven en blijven proberen tot het lukt.
 • Dat je kind een groot verantwoordelijkheidsgevoel heeft, alles heel serieus neemt, voor iedereen opkomt en het zo goed mogelijk wil doen.
 • Dat je kind zich voor de volle 100% inzet, hard werkt en gemotiveerd is.
 • Dat je kind enorm betrouwbaar is.

Ondersteun je kind om het op de juiste manier in te zetten, zodat het geen belemmering is. Het is natuurlijk veel leuker om dingen te doen volgens eigen inzicht. Spontaan een andere weg inslaan, of een eigen weg banen, is leuk! Fouten maken mag best. Perfectionisme heeft alles te maken met het zelfbeeld. Als je kind tevreden is met zichzelf, dan hoeft je kind niet zo zijn best te doen.

Jouw kind een positief zelfbeeld?

Kan jouw kind wel wat extra zelfvertrouwen gebruiken en tevreden zijn met wie hij is? Dan is de Pony Power voor Kids echt iets voor jouw kind. Bel 06-54216376 of geef je kind op…